“ ТИРЛИН “ АД гр. Пловдив е строителна фирма с богата история и прогресиращи възможности. Дружеството приватизира на 100 % Общинската фирма ЕАД “ТИРЛИН”. Традициите в строителството са резултат от дългогодишната история. Правоприемник е на “Промишлен район” на ДСО гр. Пловдив, основано още през 1967 год. след това се преименува на “ Р М С К “ - специализиран район за промишлено строителство. Влиза в състава на СМК – ПЛОВДИВ след обединение със “Заводски строежи” през 1976 год. През 1979 год. се отделя като  “Първо строително управление” на СМК. През 1989 год. с образуването на фирмите се преименува  в “ТИРЛИН” и е общинска фирма.

            92-ма души правят дружеството, което изкупува Общинската фирма и от 1997 год. с Решение № 2276/8.4.1997 г. на Окръжен съд гр.Пловдив е регистрирано Акционерно дружество “ТИРЛИН”. Фирмата има свои 270 работници и служители. Работниците са висококвалифицирани, а техническите ръководители и служителите са добри професионалисти с богат опит и умения. В България работят средно около 220 души, а в Израел на обекти на фирмата от 50 до 70 души. Специализацията на строително предприятие изпълняващо предимно промишлено строителство се е запазило от създаването до момента. От 1974 год. насам изпълнява почти всички обекти проектирани по сглобяемите конструктивни системи, а по  Е 1`72  е единствената фирма в Пловдивски окръг. След 1980 г. излиза от тясната специализация и освен сглобяемото строителство и ППП изпълнява и довършителните работи на  промишлените обекти, културно-битовите обекти, а и на жилищните обекти. С оптималните бригади и звена днес фирмата успешно изпълнява всякакъв вид строителство.

            Фирмата разполага със солидна база. На бул. “Марица” 25 и 27 освен административните сгради върху повече от 10 дка са разположени още складове, работилници, паркинг.

            На околовръстния път  СОФИЯ-АСЕНОВГРАД в близост до Кукленско шосе върху площ над 17 дка са разположени Асфалтовата база, Бензиностанция, Газстанция и складова база.

            След приватизацията по чл.35 през 1996 г. фирмата се  доразви като:

-         запази числеността на персонала и дори я увеличи ;

-         закупи инструменти и машини за облекчаване на труда на работниците;

-         закупи нови кофражи и скелета;

-         закупи транспортни средства и вече не наема такива от други фирми;

-         закупи съседния терен на бул.”Марица” № 25 с площ – 4280 м2 ведно със сградите с обща застроена площ 1071 м2  през 1999 г.

-         модернизира и възстанови  ресторант “ТИРЛИН” на този терен.

            Обекти в строеж през 2002 г са “Фабрика за парфюмерия и козметика “Рефан”, “Шивашки цех” в ЖК “Тракия”, “Търговски и киноцентър в ЖК “Тракия”, “Винпром” – гр.Съединение, Училище в гр.Съединение.

От 1991 г. фирмата работи в Израел, отначало като подизпълнител на “Главболгарстрой” София, след това в сдружение с фирма “Язов”, а от две години вече самостоятелно. През това време се изпълниха редица многоетажни жилищни сгради в Рош Хаин, Ашкелон и Натания, промишлени многоетажни корпуси на Виталго в Тел Авив, стадион за 35 000 души в Ришон Ле Цион, надлез над шосе до Ришон, Жилищно-търговски сгради в Тел Авив, Ашдод и много други.

            За високото качество при изпълнение на строително-монтажните работи фирмата стана носител на Международен приз за качество “Интернешънъл Голд Стар”. За 1997 г. и 2000 г.  е носител на наградата на Регионалния клон на Строителната камара за най-добра фирма “Златният отвес”, а за 2002 г. е носител на "Златната мистрия" за цялостно строителство.

 Три години подред взима І-во място и наградите на “Комарс” АД за най-голям оборот. Носител е и на наградата на в-к “Строителство имоти” за 1998 г.

            Фирмата е редовен член на Строителната камара, Търговско-Промишлената камара, Стопанската камара, РНТС, Съюз на реставраторите и консерваторите и др.

            Фирмата спонсорира редица спортни начинания на Община Пловдив, както и културни мероприятия. Беше  един от основните спонсори на театрален фестивал “ Сцена на кръстопът “.

            В съдружие с още две фирми и физически лица спомогна за издаването на Книгата за Възрожденските майстори “Достолепие българско” – І-ви и ІІ-ри том на български и на английски език и на няколко други издания сред които Книга за Пловдив”, “Книга за Светите места в  България” и “Книга за  Кольо Фичето” по случай 200 години от рождението му.

            Фирмата е търсен партньор от редица фирми и предприятия за съвместна работа.